A franciák sós pitéjére bármit tehetsz, tavasszal egyre bővül a választék. Spárgával, paradicsommal feltétlenül próbáld ki!

A franciák egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étele a sós pite, vagyis a quiche. Mindig választhatsz hozzá az évszaknak megfelelő zöldségeket. Sok sajttal, tejszínnel igazán finom, ráadásul hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

Hozzávalók:

A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 db tojássárga
- 1 evőkanál tejföl
- só

A feltéthez
- 15 dkg sajt
- 1.5 dl főzőtejszín
- 5 db koktélparadicsom
- 5 szál spárga
- 1 db tojás
- 1 db paprika
- só
- bors
- bazsalikom

Elkészítés:

A sós tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, és gyorsan morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgáját, és lazítsd a tésztát tejföllel. Gyúrd össze, formázz belőle gombócot, majd tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Közben a spárgát tisztítsd meg, rakd forrásban lévő vízbe, és főzd három percig. Szűrd le, és vágd kisebb darabokra. Pihentetést követően a tésztát nyújtsd kör alakúra, és bélelj ki vele egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformát. Tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd 10 percig.

A tojást és a tejszínt keverd össze sóval, borssal, és öntsd le vele az elősütött tésztát. A tetejére rakd a paradicsomot, a feldarabolt spárgát, a paprikát, majd szórd meg reszelt sajttal. Told 180 fokos sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. Tálaláskor tehetsz még rá bazsalikomot is.