A házi sörkifli kívül kicsit ropogós, a tésztája pedig nagyon könnyű. Szezámmaggal, sóval megszórva lesz teljes az élvezet.
A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.
* 50 dkg liszt
* 5 dkg élesztő
* 2.5 dl tej
* 1 dl étolaj
* 1 db tojás
* 1 kávéskanál só
* 2 kávéskanál cukor
A tetejére
* 1 db tojás
* szezámmag
* só
* étolaj
A duplájára emelkedett tésztát tedd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz mindegyikből cipót. Egyesével nyújtsd jó vékonyra és kör alakúra. Étolajjal vékonyan kend meg a tésztákat, és sodorj belőlük kifliket.
Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, valamint sóval. Keleszd még 20 percig, majd 190 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20 perc alatt.
A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.
Hozzávalók:
A tésztához* 50 dkg liszt
* 5 dkg élesztő
* 2.5 dl tej
* 1 dl étolaj
* 1 db tojás
* 1 kávéskanál só
* 2 kávéskanál cukor
A tetejére
* 1 db tojás
* szezámmag
* só
* étolaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze, addig dagaszd, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig.A duplájára emelkedett tésztát tedd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz mindegyikből cipót. Egyesével nyújtsd jó vékonyra és kör alakúra. Étolajjal vékonyan kend meg a tésztákat, és sodorj belőlük kifliket.
Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, valamint sóval. Keleszd még 20 percig, majd 190 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20 perc alatt.
0 Megjegyzések