A házi sörkifli kívül kicsit ropogós, a tésztája pedig nagyon könnyű. Szezámmaggal, sóval megszórva lesz teljes az élvezet.

A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.

Hozzávalók:

A tésztához
* 50 dkg liszt
* 5 dkg élesztő
* 2.5 dl tej
* 1 dl étolaj
* 1 db tojás
* 1 kávéskanál só
* 2 kávéskanál cukor

A tetejére
* 1 db tojás
* szezámmag
* só
* étolaj

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze, addig dagaszd, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig.

A duplájára emelkedett tésztát tedd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz mindegyikből cipót. Egyesével nyújtsd jó vékonyra és kör alakúra. Étolajjal vékonyan kend meg a tésztákat, és sodorj belőlük kifliket.

Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, valamint sóval. Keleszd még 20 percig, majd 190 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20 perc alatt.