Az egészben sült fűszervajas csirke fűszeres, szaftos, és akár ünnepi alkalmakra is fenséges fogás.


Az egészben sült vajas csirke lelkét a fűszeres vaj adja, amellyel kívül be kell dörzsölni, és a bőre alá is érdemes bőven juttatni belőle. Különösen finom lesz, ha vele együtt sütöd a köretként szolgáló zöldségeket is, amelyek így az ízes szaftban puhulnak meg.

Hozzávalók

A csirkéhez
👉 1 kg egész csirke
👉 25 dkg puha vaj
👉 2 babérlevél
👉 2 nagy vöröshagyma
👉 1 fej fokhagyma
👉 1 evőkanál petrezselyem
👉 1 teáskanál tárkony
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 1 teáskanál rozmaring
👉 só
👉 bors

A körethez
👉 10 dkg spárga
👉 10 dkg újkrumpli
👉 2 sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 teáskanál füstölt paprika
👉 só
👉 frissen őrölt bors
👉 olívaolaj

Elkészítés:

A csirke hasüregét dörzsöld be sóval és borssal, tedd bele a megpucolt, félbevágott hagymát, a szintén megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát és a babérlevelet. A puha vajat keverd el a zöldfűszerekkel, és kend meg vele a csirkét a bőre alatt és kívül is az egész felületén. Tedd be a hűtőbe pihenni, amíg előkészíted a köretet.

A répákat tisztítsd meg, és vágd hasábokra. A spárga fás végeit csípd le, a sípokat vágd két-három darabba. A krumplit alaposan mosd meg, cikkezd fel, de ha nem túl vastag a héja, nem kell megpucolni. Helyezd el őket egymás mellett egy tepsiben, szórd meg sóval, borssal, füstölt paprikával, locsold meg olívaolajjal, és keverd össze. Helyezd el közöttük-rajtuk a csirkét, öntsd fel az egészet egy kevés vízzel, és alufóliával letakarva 180 fokon nagyjából egy óra alatt süsd puhára. Az egy óra leteltével vedd le a fóliát a tetejéről, és így pirítsd 10-15 percig, amíg a bőre ropogós lesz. Közben néha a szaftjával locsolgasd.