Az olasz lecsó, vagyis a peperonata sokféle színes paprikából, és hús nélkül készül.


A legtöbb népnek megvan a maga lecsója. Az olasz változat, a peperonata tájegységenként eltérő: van, ahol padlizsánt, máshol fenyőmagot, olajbogyót és kapribogyót is tesznek hozzá. Ami azonban egyikből sem hiányozhat, az a friss bazsalikomlevél.

Hozzávalók 4 személyre

👉 1 kg színes kaliforniai paprika
👉 40 dkg paradicsom
👉 10 bazsalikomlevél
👉 2 hagyma
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 olívaolaj
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

A hagymát hámozd meg, és cikkezd fel. A paradicsomot vágd kockákra, a paprikát csumázd ki, és csíkozd fel. Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olajat, párold rajta üvegesre a hagymát, majd ha már puha, dobd rá a felaprított fokhagymát, és együtt pirítsd egy percig. Ekkor add hozzá a paprikát és a paradicsomot. Sózd, borsozd, szórd meg felaprított bazsalikommal, és kis lángon nagyjából negyven perc alatt főzd össze addig, amíg a paradicsom teljesen szétesik, a paprika pedig megpuhul. Ha szeretnéd, ízlés szerint olívabogyóval, kapribogyóval vagy felkockázott padlizsánnal is dúsíthatod. Friss kenyérrel tunkolva az igazi.