Hozzávalók

👉 50 dkg gersli
👉 6 dkg vaj
👉 1.5 dl fehérbor (száraz)
👉 7 közepes db újhagyma
👉 1 csokor medvehagyma (vagy bébispenót)
👉 2 csokor petrezselyem
👉 1 l zöldség alaplé
👉 100 g parmezán sajt (opcionális)

Elkészítés

A gerslit előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul a főzés során. Ha erre nincs időnk (vagy elfelejtettük), főzés előtt alaposan mossuk át, csepegtessük le. Az előzőleg beáztatott gersli nagyjából 30 perc alatt is fogyasztásra készre fő, míg normál esetben 60 perc szükséges a főzéshez.

Egy csokor újhagymát karikázzunk vékony szeletekre, majd melegítsünk fel 3 dkg vajat és futtassuk meg rajta a hagymakarikákat (nagyjából 3-5 perc alatt).

Ezután öntsük hozzá a beáztatott és átmosott gerslit, majd 5 percig közepes lángon pirítva, folyamatos keverés mellett forgassuk át a vajas, hagymás zsiradékban.

Öntsük rá annyi száraz fehérbort, amennyit felvesz, és hagyjuk elfőve elpárologni.

Keverjük át finoman, majd öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy nagyjából ellepje a gerslit. Ha elpárolgott, vagy többet kíván a gersli, akkor öntsünk még hozzá.

Amíg puhul az alaplében a gersli, vágjuk össze vagy késes aprítógépben vágjuk finomra a zöldeket: használjunk bátran 2 csokor friss petrezselymet, 1 csokor medvehagymát vagy helyette nagyjából 80 g bébispenótot.

Ha megpuhultak az alaplében a gersliszemek, adjunk hozzá újabb 3 dkg vajat, a finomra vágott zöldeket és reszelt parmezánt, majd finoman keverjük át, főzzük össze további 5 perc alatt. Fontos, hogy akkor lesz igazán jó állaga a gerslirizottónknak, ha enyhén leveses marad az alaplétől (tehát ne főzzük/pirítsuk szárazra a gerslit), és szaftos/krémes a vajtól. Higgyétek el, nemcsak a klasszikus olasz, rizsből készült rizottónál működik, hanem a gerslinél is.

Tálaláskor szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, vagy tálaljuk lassan sült libamellel.