Hozzávalók

Tészta
👉 45 dkg finomliszt
👉 2 dl tej
👉 2 ek tejföl
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 ek cukor
👉 1 ek napraforgó olaj
👉 7 dkg vaj
👉 1 csipet só
👉 2 db tojássárgája
👉 1 db tojás

Töltelék
👉 15 dkg mák
👉 10 dkg porcukor
👉 2 ek vaj (olvasztott)
👉 2 ek mák
👉 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Tészta
A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Ha felfutott az élesztőnk, akkor hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a csipet sót, beleszitáljuk a lisztet és össze állítjuk a tésztát. Elkezdjük dagasztani apránként, hozzáadjuk az olvasztott vajat és az étolajat.

Addig dagasztjuk felfele húzó mozdulatokkal, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától a tészta.

Meghintjük liszttel, a tetejét letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt a tészta kiborítjuk a tálból.

Átgyúrjuk, hengert formázunk a tésztából és nyolc egyenlő részre vágjuk.

Töltelék
A mákot összekeverünk a porcukorral.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük vékonyan vajjal, megszórjuk darált mákkal, feltekerjük és ellentétes irányba megcsavarjuk. A két végét összecsípjük, és sütőfóliával bélelt tepsibe rakjuk.

Ezt addig végezzük, amíg van tésztánk. A tetejüket megkenjük felvert tojással és 20 percig újrakelesztjük.

Ha megkelt, akkor ismét lekenjük tojással és megszórjuk egész mákkal.

180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük addig, amíg szép piros lesz.