Hozzávalók / 3 adag

30 dkg alma (hámozva, reszelve - ennyinek kell lennie kinyomkodás előtt)
2 db tojás (nagyobb)
15 dkg porcukor
15 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (almás sütemény fűszerkeverék)
2 kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csomag vaníliás cukor (Bourbon vaníliás cukor)

Elkészítés

Először is bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra - előmelegítjük -, mire összeállítjuk a süteményt, épp felmelegszik, majd kimérünk mindent, amit lehet, s odakészítünk, amire szükségünk lesz, így könnyebben összedobható.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, félretesszük (kb. 4-5 alma lesz - meghámozva, lereszelve kell lennie 30 dkg-nak). A tojásokat egy tálban - amelyben kényelmesen elfér majd minden - a cukrokkal gépi habverővel habosra verjük.
A liszttel összekavarjuk a sót, sütőport, fűszereket, s hozzáöntjük az előbbihez, s tovább verjük - nem kell sokáig -, míg egynemű masszát kapunk.
A reszelt almát alaposan kinyomkodjuk - a levét megisszuk, ez az igazi 100 %-os almalé :) -, beletesszük a masszába, jól összekavarjuk, eloszlatjuk az almát egyenletesen.
Végül: a sütőpapírral bélelt tepsinkbe öntjük, elegyengetjük egyenletesre, s 170 fokon, légkeveréssel, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, levesszük róla a sütőpapírt - kézzel kivesszük, egy tálcára ráfordítjuk a tetejét, így lehúzzuk a papírt -, s tetszés szerinti formában szeleteljük. Tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral. Másik alkalommal készíthetünk hozzá gyümölcsmártásokat, pudingokat, s mellé tálaljuk, s aki kanalazni szeretné hozzá, úgy vesz belőle a tányérjára, de le is öntheti velük. De - hangsúlyozom - önmagában is nagyon, de nagyon finom. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!