Hozzávalók / 4 adag
Tészta
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
Szilvás töltelék
60 dkg szilva
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
200 ml habtejszín
3 db tojás
0.5 tasak vaníliás pudingpor
Elkészítés
Tészta
A száraz Hozzávalókat egy tálban összekavarjuk, majd a többivel szépen összedolgozzuk, leválik az edény faláról, s a kezünkről. Az edényben - lefedve - hagyva, hűtőbe tesszük 1-másfél óráig.
Kivesszük a hűtőből, s ezután egy kb. 26 cm-es kerek jénai tálba - melynek mélysége 5-6 cm - helyezzük a vékonyra nyújtott tésztát úgy, hogy pereme is legyen, 4-5 cm. Nem kell kivajazni a sütőtálat.
Megszurkáljuk villával, letakarjuk sütőpapírral, melyre szárazbabot szórunk - akinek van sütőbabja, az azt, de nekem nincs -, s 180 fokon, alsó-felső sütéssel 10 percig elősütjük.
Ezt követően kivesszük a sütőből, levesszük róla a sütőpapírral a babot, rászórjuk a tésztára a szilvát, a szilvára a folyadékot ráöntjük, s kb. 45-50 percig, 150 fokra mérsékelt hőfokon sütjük, amíg szép színt kap, s a közepe is átsült. Ha kész, hagyjuk kihűlni, azután szeletelhetjük.
A szilva levet ereszt, ne ijedjünk meg, ha a tetején szirupos lé gyöngyözik, nagyon fincsi az is, s kihűlés után eltűnik! :)
Szilvás töltelék
A szilvát megmossuk, magját eltávolítjuk, negyedekre vágjuk.
A tojásokat kézi habverővel kissé felverjük, kissé habosítjuk a cukrokkal, majd hozzáöntjük a tejszínnel csomómentesre kevert pudingport, összekeverjük, majd mehet a szilvára, amikor kell.
0 Megjegyzések