HOZZÁVALÓK:
50 dkg sertéscomb
30 dkg tarkabab
1 szál füstölt kolbász
20 dkg füstölt sonka
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 darab zöldpaprika
2 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
3 darab babérlevél
kb. 4 liter víz
őrölt bors
ételízesítő
Erős Pista paprikaőrlemény
A csipetkéhez:
1 tojás
pici só
rétesliszt

ELKÉSZÍTÉS:
A babot előző este beáztatjuk. 

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a füstölt szalonna zsírján lepirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk őrölt csemege paprikával. Hozzáadjuk a kockákra vágott sertéshúst és füstölt sonkát, és jól átforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, majd felengedjük vízzel. Beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt, az erős paprikát, a zöldpaprikát, a sárgarépát, a petrezselymet, a babot, és addig főzzük, amíg a hús és a bab megpuhul. 

Ekkor a tojásból, sóból és réteslisztből elkészítjük a csipetkét, amit a levesbe teszünk, és néhány perc alatt a levesben puhára főzzünk. 

Forrón, tejföllel tálaljuk.