Igazi olaszos étel. Aki nem próbálta még, ajánlom neki, mert nagyon ízletes.
Hozzávalók / 5 adag

A húsgombóchoz:
1 kg darált sertéshús
2 db tojás
1 teáskanál só
1 kávéskanál bors
3 ek zsemlemorzsa (a hús víztartalmától függ)
2 ek olívaolaj

A paradicsomszószhoz:
5 dl paradicsomszósz
2 dl víz
1 közepes db vöröshagyma
1 kis db sárgarépa
5 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
1 csokor oregánó
20 db olajbogyó
5 közepes db gomba
3 közepes szár halványító zeller
1 teáskanál balzsamecet
só ízlés szerint
2 ek cukor (a paradicsom savasságától függ)
5 közepes db paradicsom
500 g spagetti tészta

Elkészítés

A húsgombóchoz:
A darált húst a tojással, a zsemlemorzsával, a sóval és a borssal összegyúrjuk, és ugyanolyan méretű gombócokat formálunk.
Az olívaolajat felhevítjük abban az edényben, amiben az egészet főzni fogjuk. Beletesszük a gombócokat, és közepes lángon megpirítjuk (nem sütjük!) annyira, hogy egy kicsit barna legyen. Kivesszük, és az olajat félretesszük.

A paradicsomszószhoz:
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a répát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Az olajat, amit a gombócoktól meghagytunk, felforrósítjuk, arra rádobjuk a hagymát és a répát. Megdinszteljük, és felöntjük vízzel.
A gombát, a zellert és az olajbogyót feldaraboljuk ízlés szerint. A vízbe dobjuk, és felöntjük a paradicsomszósszal. A paradicsomot felkockázzuk, és azt is beledobjuk, sózzuk, cukrozzuk, és megvárjuk, hogy felforrjon. Belerakjuk a gombócokat, fűszerezzük a bazsalikommal, az oregánóval és a fokhagymával. Lassú tűzön, fedő alatt készre főzzük a gombócokat néha-néha kevergetve.
A spagetti tésztát megfőzzük ízlés szerint al dente-re. A paradicsommal és a gombócokkal tálaljuk. Ha akarjuk, megszórhatjuk parmezánnal.