Még a búzás életemben szerettem a krumplis tarhonyát, de a gluténmentes tarhonyák nem ízlenek. Na de akkor is! Akkó’ megcsinálom máshogy! 
Ez a recept nem egy flancos ételkülönlegesség, de mangalica szalonna, az alaplé és a kiváló minőségű fűszerpaprika nagyon ehetővé teszi. A kölesből mindig rágcsáljunk meg egy-két szemet főzés előtt, ha keserű, dobjuk ki, és vegyünk másikat.  A készterméket sorbakapcsolt kisfröccsökkel érdemes fogyasztani. 

Hozzávalók / 3 adag

40 g mangalica szalonna
150 g vöröshagyma
10 g fűszerpaprika (2 tk)
5 g só
500 ml marha alaplé
1 csipet fekete bors
őrölt babérlevél ízlés szerint (1 csipet)
300 g újkrumpli
150 g köles
1 dl víz

Elkészítés

A fagyott alaplevet meleg vízben felolvasztjuk.
A felkockázott szalonnát lábasban üvegesre sütjük. Felkockázzuk a hagymákat, rádobjuk, sózzuk, és sárgára dinszteljük. Levesszük a tűzhelyről, rátesszük a pirospaprikát, keverés közben színt enged, és rögtön felöntjük az alaplével. Hozzátesszük a borsot és a csipet őrölt babérlevelet.
Az újkrumplit dörzsivel letisztítjuk, felkockázzuk, beleszórjuk a lébe, hozzáöntjük a kölest, és plusz egy deci vizet.
Kb. 20 perc alatt megfőzzük. Ha kevés a lé, öntünk még hozzá. Amikor befejezzük a főzést, még leveses legyen.
Fedő alatt még fél órát pihentetjük, közben a köles felszívja a szaft nagy részét.