Alapvetően ha marad bolognai alapszósz, akkor szoktuk csinálni, de a paradicsomos alapszószt bármilyen olasz ételhez fel lehet használni. 
Hozzávalók / 4 adag

rákok
50 dkg koktélrák (fagyasztott is jó)
3 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 kávéskanál chilipehely
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

paradicsomos-tejszínes alap
2 közepes db paradicsom
50 dkg sűrített paradicsom
500 ml habtejszín
5 ek olívaolaj
5 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 közepes db sárgarépa
25 dkg konzerv paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
50 dkg tészta

Elkészítés

rákok
Serpenyőben az olajat felhevítjük.
Az apróra vágott fokhagymát beletesszük, és megpirítjuk.
A rákokat beletesszük, és folyamatosan forgatjuk, hogy szép rózsaszín színt kapjanak. Sózzuk, borsozzuk.
Ha a rákok mind rózsaszínűek, akkor félretesszük a serpenyővel együtt.

paradicsomos-tejszínes alap
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpároljuk.
Mikor majdnem kész a hagyma, belezúzzuk a fokhagymát.
Az alapra rátesszük a kockázott paradicsomot, a sűrített és a konzerv paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele bazsalikomot is ízlés szerint.
Közben lereszeljük a répát, és ezt is beletesszük.
Mikor a répa megfő, egy kevés cukorral el lehet venni a paradicsom savasságát, ha valaki igényli.
A rákos serpenyőt visszatesszük a tűzre, ráhalmozzuk a paradicsomos szószt, és felöltjük tejszínnel.
Tésztával, friss bazsalikommal, salátával lehet is tálalni.