A csirkeszív és csirkezúza lassan fő: 3 óra kb. Érdemes kettévágni őket. A gerslit két órás főzés után adjuk a pörköltalaphoz. 
Hozzávalók / 4 adag

100 g csirkeszív
150 g csirkezúza
1 közepes db lila hagyma
2 gerezd fokhagyma (kisebb)
1 nagy db paradicsom
0.25 db pritaminpaprika (egynegyed)
0.3 db fehérrépa (egyharmad)
2 kávéskanál só (ízlés szerint)
2 ek fűszerpaprika
1 kávéskanál édesköménymag (markáns ízű, elhagyható annak, aki nem szereti)
3 ek repceolaj (ízlés szerint, a hagyma dinszteléséhez)
200 g gersli (kb.)
6 dl víz (kb.)

Elkészítés

A gerslit két órával főzés előtt beáztatjuk.
A lila hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a feldarabolt zúza- és szívdarabokat, felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, kicsit sózzuk, nem sokat, mert később is rakunk sót az ételbe *, és másfél óráig főzzük. A vizet folyamatosan pótolni kell.
Másfél óra után a fokhagymát feldaraboljuk, és a pörköltalaphoz adjuk.
A fűszerpaprikát az alaphoz adjuk. A paradicsomot meghámozzuk, a fehérrépával, pritaminpaprikával együtt feldaraboljuk, és a már másfél órája főzésben lévő pörköltalaphoz adjuk. Kicsit sózunk most is, de nem sokat most sem, mert a gersilnél is adunk majd sót az ételbe. *
Fél óráig főzzük össze az eddigieket.
A már 3 órája beáztatott árpagyöngyöt két órai főzés után adjuk hozzá a pörköltalaphoz. Megint kicsit sózunk, most sem sokat, és még egy órát összefőzzük az egészet.
* : a 3. fázisban való sózás összeérleli az alkotókat, ezért egyik alkalommal sem kell túl sok sót tenni az ételbe. Kb. eg-két csipet mindahányszor (ízlés szerint). A gersli "kívánja a sót", és a paradicsom is. Így ha csak a húskészítésnél sóznánk, valószínűleg sótlan maradna az étel.
Ha valaki hozzáteszi az édesköménymagot is, a főzés utolsó fél órájában tegye.