A burgonyának nem szükséges leszedni a héját, ha újburgonyából főzzük. Ez kicsit, változtat az ízén is. A receptben írt mennyiségű tejjel és burgonyával hígabb pürét kapni. Majdnem folyósan még finomabb lehet.
Hozzávalók/ 3 adag

Pörköltszaft
0.5 nagy db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír
3 teáskanál fűszerpaprika
1 nagy db paradicsom
0.5 db pritaminpaprika
9 közepes db gomba
1 nagy db édeskömény
1 kávéskanál só
2 dl víz (kb.)

Burgonyapüré
6 közepes db burgonya
0.3 l tej ( vagy 0,5 L)
3 ek margarin
1 kávéskanál só

Elkészítés

Pörköltszaft
A lila hagymát és fokhagymát apróra és vékonyra vágjuk, és a zsíron üvegesre dinszteljük.
Elkészülve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük 3-5 ek. vízzel, és összekeverjük.
A paradicsomot meghámozzuk, összevágjuk. A pritaminpaprikát vékony csíkokra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk. Mindezt hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, hozzáadunk annyi vizet, hogy majdnem ellepje, és nagy lángon, fedő alatt, 10 percig főzzük.
Az édesköményt nagyobb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a többi zöldséghez. Ebben a fázisban sózunk. A vizet pótoljuk annyira, hogy a zöldségeket majdnem ellepje, és ha elfőtt a zöldségek alól, pótoljuk. 10 percig nagy lángon, az utolsó 10 percben közepes lángon főzzük össze a pörköltet.

Burgonyapüré
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk.
Villával összetörjük, hozzáadjuk a margarint, a sót és a tejet, és 10-15 percig főzzük tovább