Hosszú recept, kb. 2,5 órás munka, a burifőzést és a tészta kisütését is beleértve. Az előkészület 60 percén a tészta kinyújtását értettem.
Hozzávalók/ 12 adag

9 közepes db burgonya
10 dkg finomliszt (körülbelül)
1.5 ek margarin
0.5 teáskanál só

Sütőzsiradék
15 ek repceolaj (kb.)

Elkészítés

első verzió
A burgonyát héjában megfőzzük.
Ha a burgonya megfőtt (egy kés könnyen átjárja), leöntjük a vizet, meghámozzuk a burit, egy villával összetörjük, a margarint hozzáadjuk, összekeverjük, és kevés liszttel megszórva a tetejét, hagyjuk langyosra kihűlni.
Amikor a buri munkálhatóvá hűlt, hozzáadjuk a sót, a maradék lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. A receptben írt liszt mennyiségét kb.-re írtam, mert nem mértem le. Körülbelül két-harmadrész buri, és egy-harmadrész liszt a jó arány. A fele-fele arány is jó, az ilyen tésztával könnyebb is dolgozni, de keményebb lehet másnapra a lángos.
A gyúrt tésztát 0,2-0,4 mm vastagságúra kinyújtjuk. (Ha vastagra hagyjuk, akkor több olajat szív fel a sütés közben, ha vékonyra, akkor hamar átsül, és keményebb lesz a lángos.) Ha nyújtáskor a tészta szakad, akkor túl puha a sütéshez. Ha nem szakad, de még puha, és nem is "szemcsésen lisztes", akkor süthető jól, és úgy, hogy nem fog kicsúszni, amikor kiemelnénk, és nem is fog darabjaira szakadni. Ha nem szakad, de nem is puha, inkább olyan szilárd, mint egy linzertészta, akkor túl sok lisztet tettünk hozzá, és akkor a lángos sütés után is kemény lesz, másnap pedig már ehetetlen.
A kinyújtott tésztát tetszés szerinti, négyzet formákra vágjuk, és forró olajban, mindkét oldalára megfordítva, kisütjük. Maximum annyi olajat használjunk, ami nem lepi el a tésztát, amikor beletesszük.

másik fajta sütési mód
A másik fajta sütési mód az, amikor az összegyúrt tésztából gombócokat gyúrunk, ezeket forró vízben kifőzzük, a kifőtt gombócokat még apróbbra feldaraboljuk, és ezeket sütjük ki serpenyőben, kevés zsiradékon. Ebben az esetben a már vízben kifőtt gombócokat egy napig pihenni kell hagyni. Ha még aznap kisütnénk őket, a gombócok morzsásra esnének szét.