Egy finom, omlós aprósütemény a német konyhából, amelynek az aromáját a barnított vaj adja. Ebből az adagból nekem 70 darab aprósüteményem lett. A tészta melegen nagyon omlós, törékeny, ezért hagyjuk a tepsiben 5-10 percet hűlni, mielőtt kiszednénk. A kakaót elhagyhatjuk, és egyszínűre is süthetjük. Az eredeti recept szerint 250 g cukorra lenne szükség, de nekem 200 g is elegendő volt.
Hozzávalók/ 12 adag

250 g vaj
200 g cukor
1 csipet só
400 g finomliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek barna cukor (forgatáshoz)

Elkészítés

A vajat egy kis edényben felolvasztjuk, tovább melegítjük, míg szépen megbarnul, nálam ez közepes hőmérsékleten kb. 12 percet vett igénybe, majd keverőtálba öntjük, és hagyjuk hűlni.
Az ismét megdermedt vajhoz adjuk a cukrot, sót, és kézi mixerrel krémesre keverjük. Apránként hozzáadjuk az átszitált lisztet, és sima tésztává dolgozzuk.
Két egyenlő részre osszuk. Az egyik félhez hozzádolgozzuk a kakaót. Mindkét tésztából egy-egy 3 cm átmérőjű rudat formázunk. A két rudat összecsavarjuk, majd egy kb. 4-5 cm átmérőjű rúddá formázzuk, amelyet a barna cukorban megforgatunk, és alufóliába csomagolva kb. 2-3 órára betesszük a hűtőbe.
A rudat kivesszük a fagyasztóból, kb. 0,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt világosra sütjük. Kivesszük, és hagyjuk hűlni.