Egyszer már elkészítettem ezt a reform húsgombóc paradicsommártásban receptet. Most gyorsan le is írtam, mert kellenek az ötletek a gluténmentes meg tejtermékmentes menü összeállításához.
Hozzávalók/ 7 adag

a húsgombóchoz
50 dkg darált marhahús
35 dkg darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
2 teáskanál fűszerpaprika
2 db tojás
45 dkg rizs (főtt)
5 csapott ek kukoricadara

a szószhoz
20 dkg sűrített paradicsom
1.5 l víz
2 nagy db sárgarépa
60 dkg édesburgonya
2 teáskanál só
2 teáskanál fűszerpaprika
10 dkg cukor

Elkészítés

a húsgombóchoz
A húsokat egy nagy tálba rakjuk, hozzáreszeljük a hagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, beleütjük a tojásokat. Jól összegyúrjuk, végül a rizst is összeforgatjuk a masszával.
Szép, méretes gombócokat hengergetünk, majd beleforgatjuk a kukoricadarába.

a szószhoz
A sűrített paradicsomot kevés vízzel jól elkeverjük egy nagy lábasban. Reszeljük bele a megpucolt, megmosott répát meg édesburgonyát.
Öntsük fel a maradék vízzel, amit a hozzávalóknál írtam az kb. mennyiség, az a lényeg, hogy jól lepje el a zöldségeket. Sózzuk, fűszerezzük a paprikával. Kezdjük melegíteni, amikor forr a lé, rakjuk bele a gombócokat.
Kis lángon, lefedve főzzük egy órát.
Amikor kész, szedjük ki a gombócokat egy tálalóedénybe. A szószt több részletben turmixoljuk le, ízesítsük cukorral.