Egy igazán gyorsan előkészíthető kiváló vasárnapi, ünnepi fogás.
Hozzávalók / 4 adag

Sertésszűz
1.8 kg sertésszűz
20 dkg bacon
4 gerezd fokhagyma
himalája só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
rózsabors ízlés szerint
zöldbors ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 dl víz

Édesburgonyás burgonyapüré
1 db édesburgonya
6 közepes db burgonya
10 dkg vaj
himalája só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
1 dl tej
2 dl víz

Elkészítés

Sertésszűz
Megmossuk a húst, megtisztítjuk a fokhagymát. A különböző borsokat egy borsőrlőbe helyezzük.
Megsózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, a fokhagymagerezdeket vékony lapokra vágjuk, a hús egyik oldalát befedjük vele.
A húst a baconszeletekkel szépen körbetekerjük, hogy a hús ne látszódjon ki alóla, majd tepsibe helyezzük (sütőpapírra), aláöntünk körülbelül 1 dl vizet, és alufóliával befedjük. (Ügyeljünk arra, hogy a víz ne tudjon elpárologni.)
180 fokon körülbelül 2,5 órát sütjük, majd levesszük a fóliát, és ha szükséges, akkor a húst egy picit grillezzük, hogy szép piros legyen. Közben a szafttal locsolgassuk.

Édesburgonyás burgonyapüré
Megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk a burgonyát, édesburgonyát, és kevés vízzel és sóval feltesszük főni.
Ha puhára főtt, akkor a megmaradt főzővízzel és a vajjal szétturmixoljuk. Szükség esetén tejjel hígítjuk, majd hozzátesszük a sót, borsot, és felforraljuk.