Mexikói előételként szerepel egy rendelős étterem étlapján. Paradicsomszósszal hozzák, és rendszeresen rendelem, így már régóta tervezem, hogy itthon is megpróbálom kivitelezni. Egy egyszerű joghurtos fánkrecepttel valósítottam meg a saját verziómat.
Hozzávalók/ 8 adag

chilis töltelék
40 dkg vörösbab (konzerv)
15 dkg sűrített paradicsom
3 közepes db vöröshagyma
1.5 közepes szár halványító zeller
2 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál chiliolaj
chilipehely ízlés szerint
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
oregánó ízlés szerint

fánk
30 dkg finomliszt
5 dl joghurt
1 csomag sütőpor
2 db tojás
0.5 ek metélőhagyma
2 teáskanál lestyán
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Sütőzsiradék
3 dl napraforgó olaj

Elkészítés

chilis töltelék
A hagymákat aprítsuk, majd dinszteljük üvegesre, és adjuk hozzá az apró kockákra vágott zellerszálakat is.
Tegyük bele a paradicsompürét és egy kis vizet. Adagoljuk bele a babot, és ízesítsük bátran.
Amikor már jól összeértek benne az ízek és minden megpuhult, akkor turmixoljuk el alaposan, hogy a habzsák fején könnyen átmenjen majd a szószunk.

fánk
A lisztet, a sütőport és a fűszereket jól összekeverjük. Ugyanígy járunk el a tojásokkal és a joghurttal is, majd az egészet összeöntve simára dolgozzuk.
Forró olajban, de semmiképpen ne hirtelen, süssük ki (belül nehogy nyers maradjon), egy kanál segítségével formálva a fánkjainkat.
Töltsünk meg egy habzsákot a töltelékkel, és nyomjuk bele a fánkokba. Kínáljuk paradicsomszósszal. Nem csak előételként ajánlom!
Jó étvágyat!