Az amerikai Szenátus étkezdéjében állítólag az 1900-as évek elejétől szerepel a menün. Akkoriban csak bab, sonkacsont, hagyma meg petrezselyem volt benne. Persze a háziasszonyok kicsit kibővítettek még ezzel-azzal, hogy meg ízletesebb legyen.
Hozzávalók/ 8 adag

50 dkg gyöngybab
50 dkg sertéscsont (sonkacsont, némi húsmaradvánnyal)
2.5 l víz
30 dkg burgonya
125 ml tej
3 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes szár halványító zeller
1 közepes db sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál só
fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

A babot átválogatjuk, váltott vízben megmossuk. Tiszta, hideg vizet engedve rá, éjszakára beáztatjuk.
Másnap leöntjük az áztatóvizet a babról, beleöntjük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a húsos sonkacsontot, felöntjük kb. 2.5 liter vízzel. Közepes lángon elkezdjük főzni, amikor a víz gyengéden forr, lejjebb tekerjük a lángot, és kb. 1.5 órát főzzük. Vegyük ki a csontot egy tányérra, hogy hűljön. Szedjük le a húst róla, amit találáskor mindenki ízlés szerint rak majd a levesebe.
Amíg a bab elkészül, egy kislábasban főzzük meg a megpucolt és cikkekre vágott burgonyát. Szűrjük le, a tejet ráöntve törjük meg.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Pároljuk puhára a kockára vágott hagymát, a felszeletelt zellert, illetve a répát meg a finomra vágott fokhagymát.
Adjuk a leveshez a burgonyapépet meg a párolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze pár perc alatt, hintsük meg az apróra vágott petrezselyemmel.