Gyors és könnyen elkészíthető levesre vágytam így húsvét előtt, mert tudom hogy hamarosan jön a nagy evészet. És megláttam a hűtőben a friss, tavaszi újhagymát...
Hozzávalók / 3 adag

10 db újhagyma (2 csokor)
3 gerezd fokhagyma
50 g vaj
1 púpozott ek finomliszt
1 db leveskocka (tyúk)
2 csipet szerecsendió (3 ujjal)
1 csipet bors
1 dl tej
1 l víz

Elkészítés

A hagymákat előkészítjük, megmossuk, majd fél centis karikákra vágjuk a zöld és a fehér részeket is. A fokhagymákat megpucoljuk, és apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomóval összetörjük.
A lábasba beletesszük a vajat, rá a hagymákat, és lefedjük 5-8 percre legkisebb lángon. Közben 1-2 alkalommal forgassuk át a párolódó hagymát a vajjal. (Nem pirítjuk a hagymát, csak pároljuk.) Közben a vízforralóban felforralunk 1 liter vizet.
A megpárolódott hagymára ráhintjük a púpos evőkanál lisztet, és szép egyenletesen elkavarjuk. Nem baj, ha a liszt hirtelen minden nedvességet felszív.
Kb. egy perc kavargatás után a lisztes párolt hagymát húzzuk félre a tűzről, és fűszerezzük meg (leveskocka, szerecsendió, bors), és öntsük fel a tejjel. Keverjük el csomómentesre, majd öntsük fel a liter forró vízzel.
Tegyük vissza a levest a tűzre, és ha felforrt, főzzük 3 percig kis lángon, lassan kevergetve.