Teljesen hagyományos, nincs benne semmi fakszni. Granadából hoztam magammal a receptet, ilyenkor nyáron nagyon jól tud esni, gyorsan elkészül, tele van vitaminnal, és nem csinál poklot a konyhából. A legjobb, hogy jól záródó edényben akár egy hétig is eláll.
Hozzávalók / 2 adag

5 közepes db paradicsom
0.5 közepes db paprika (lehet piros vagy zöld kaliforniai, de sima TV is)
1 gerezd fokhagyma (nagy gerezd, ne finomkodjunk)
1.5 szelet kenyér (jó vaskos szelet, az se baj, ha szikkadt, sőt)
0.33 db kígyóuborka (vagyis egyharmad, több nem kell)
2 ek ecet (én fehér balmazsecetet használok, de bármilyen gyengébb fajta lehet)
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés

Az összes zöldséget megtisztítjuk, a paradicsomot megfelezzük, csumáját kivágjuk, és a feleket akkorára daraboljuk, hogy kényelmesen beleférjen a mixerbe. Meghámozni nem kell. A fél paprikát kimagozzuk, és durva darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és kettőbe vágjuk. A kenyeret darabokra tépkedjük és beáztatjuk. Ha a héj nagyon kemény lenne, akkor csak a kenyérbelet használjuk.
A paradicsomot beletesszük a kézi mixerbe, hozzáadjuk az olajat és az ecetet, valamint ízlés szerinti mennyiségű sót, és teljesen szétdaráljuk. Ez közepes fokozaton nagyjából öt perc. Ha kész, mehet hozzá a többi zöldség és a fokhagyma, majd legvégül a kinyomkodott kenyér. Az egészet jó alaposan összeturmixoljuk, ha túl sűrű lenne, kevés vizet adunk hozzá.
A turmixolt zöldséget finom szűrőn átszűrjük, és utánízesítjük, ha szükséges. Legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, de az se baj, ha egy éjszakát érik.