A mi családunkban ennél nagyobb mennyiséget érdemes főzni, mert mire mindenki kivesz belőle egy kis kóstolót, nem marad annyi, hogy elég legyen egy vasárnapi ebédre és vacsorára. :-)
Hozzávalók / 10 adag

5 kg birka hús (vegyes)
4 db nagy fej vöröshagyma (maximum 80 dkg)
5-6 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
2 db zöld paprika (csípős)
2 db paradicsom
2 ek házi őrölt pirospaprika
1 lapos ek őrölt fűszerkömény
kb. 2 ek só
1 kk bors
2 ek zsír
kb. 2 l víz

Elkészítés

A húsról levágjuk a faggyút,  de csak a  nagyját ,csontról levágjuk a húst, de nem csupaszítjuk teljesen le, maradjon rajta egy kis szopogatni való.
A színhúst felkockázzuk kb. 3 x 3 cm-es kockákra, a csontosakat is felvágjuk kb. 5 cm-es darabokra fűrésszel, hogy ne legyen szilánkos a csont. Hideg vízzel megmossuk.
A tiszta bográcsot kizsírozzuk, az aljára rakjuk a csontos húst, ez nagyon fontos, most rakunk rá egy sor színhúst, erre rárakjuk az apróra összevágott hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma egyharmadát. Megint rakunk rá egy sor húst. Mehet rá az őrölt paprika, kömény, bors. A hús arányában elosztva, megint hús, megint hagyma stb.
Az utolsó rétegre, azaz a húsra tesszük a sót és a vizet (de csak akkor, amikor a hús már levet engedett). A víz majdnem lepje el a húst. Szükség esetén a vizet pótolni kell.
Nagyon lassú tűzön a bográcsot mozgatva, a húst nem kevergetve főzzük kb. 2-3 óra hosszat.
Mikor már 95 %-ig  készen van, akkor már át lehet forgatni, hogy a csontos részek felülre is kerüljenek de nagyon óvatosan, hogy a hús ne törjön és levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen készen van. Még a forró bográcsban is puhul a hús.
(Az egyik erős paprikát zölden mellékarikázva kínáljuk. A másikat belefőzzük.) (Tehetünk bele száraz csöves paprikát is, ha nincs zöldpaprikánk)