Olaszországban jártunk tavasszal, és a szálloda bőséges reggelije között találtunk rá erre az édességre, sosem mertem kipróbálni, mindig úgy képzeltem, hogy ez egy sós torta, de hát nem mindig bír az ember a kísértéssel, hát vittem egyet, mondván, ha nem ízlik, majd a párom úgyis megeszi.
Hozzávalók / 6 adag
alap
20 dkg darált háztartási keksz
15 dkg teavaj (olvasztott)
10 dkg nádcukor
krém
25 dkg mascarpone
50 dkg ricotta
1 kávéskanál vanília kivonat
15 dkg nádcukor
3 db tojás
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl tej
díszítés
10 dkg áfonya
10 dkg málna
citromfű ízlés szerint
1 ek eperdzsem
Elkészítés
alap
Egy tálba öntjük a darált kekszet és a cukrot, majd a mikróban melegített olvasztott vajat. Kézzel jól összedolgozzuk.
25 cm-es sütőformába öntjük a kekszes keveréket, és szépen eloszlatjuk, belenyomkodjuk.
krém
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a vanília kivonattal és a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük (pár csepp citromlevet is adhatunk hozzá).
A tojássárgás krémhez hozzákeverjük a tejet, majd a kétféle sajtunkat, ha jól elkevertük, beleszitáljuk a keményítőt, és alaposan összedolgozzuk vele, ha ezzel megvagyunk, óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje-habot, ügyelve, hogy ne törjük nagyon össze. A tortaformát kivajazzuk, majd beleöntjük a keverékünket.
A sütő aljába, egy lapos edénybe, kevés vizet rakunk, majd 180 fokra előmelegítjük. Kb. 50 percig sütjük, míg a tortánk teteje szép barna nem lesz.
Csak akkor vesszük ki a formából, ha már teljesen kihűlt. Eperöntettel és gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
0 Megjegyzések