A Kedgeree (ejtsd: KedzsöriJ) egy indiai brit gyarmatokról származó étel, amit eredetileg reggelire fogyasztottak.
Hozzávalók / 6 adag

500 g lazac
250 g basmati rizs
1 nagy db vöröshagyma
2 közepes db paradicsom
4 db főtt tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál római kömény (őrölt, mozsárban is össze lehet törni)
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál curry por
2 db babérlevél
0.5 citromból nyert citromlé (vagy lime)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 csokor petrezselyem (vagy koriander)
1 ek olívaolaj
40 g vaj (helyettesíthető ez is olíva vagy más olajjal)
1 ek halszósz
só ízlés szerint
1 dl joghurt (tálaláshoz)
5 dl víz



Elkészítés

A lazacot tegyük fel főni kb. fél liter sós vízben, amibe tegyünk 2 babérlevelet, 2 darab citromhéjat és egy kis darab vöröshagymát. Főzzük 10-15 percig (ha vastagabb, nagyobb darab, akkor kell 15, egyébként elég 10 perc is).
Közben 10 perc alatt főzzük keményre a tojásokat is.
A vajon és olajon dinszteljük üvegesre a hagymát (amiből egy pici darabka hiányzik).
Szórjuk rá a római köményt, kurkumát, curryport és rizst, picit pirítsuk, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs volt. Sózzuk meg, és tegyük bele az apró kockákra vágott paradicsomot. Lefedve, lassú tűzön pároljuk kb. 15 percig.
A lazacot tépkedjük darabokra, adjuk hozzá a fűszeres rizst, a cikkekre vágott tojásokat, locsoljuk meg 1-2 ek halszósszal, fél citrom levével, majd reszeljük rá fél citrom héját is, és végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Mindezt óvatosan forgassuk össze.
Joghurttal vagy tejföllel meglocsolva tálaljuk.