Az utóbbi meleg nyarakon a csapból is a Citromos álom, vagy Kánikulasüti néven futó sütés nélküli, babapiskótával lerakott citromos-tejfölös édesség folyt. Néhányszor elkészítettem, de nekem sok és tömény volt a massza a babapiskótához. Kitaláltam a saját variációmat, a számomra legkedveltebb vizes-diós piskóta alappal, a vaníliakrémmel, ami alá finom, házi, darabos eperlekvár kerül, és az egész bevonva a citromos álom krémjével. Hogy ne a bűnözés érzésével kelljen fogyasztani, a krémet és a bevonatot "gondolomformán" adagolt folyékony édesítőszerrel készítem. :) Az egész kompozícióhoz nagyon jól illik a menta és citromfű levele és virága nemcsak formailag, tartalmilag is. Isteni ízharmónia! A legutóbbi családi összejövetelen sógornőm lefotózta, és elkérte a receptjét. Gondoltam, ha már leírom, inkább ideírom, mert másnak is szívesen ajánlom, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók / 8 adag

Tészta
6 db tojás
2 evőkanál víz (hideg víz)
8 ek cukor
40 g dió (5 evőkanál, darált)
1 ek zsemlemorzsa
5 evőkanál finomliszt (fele rétesliszttel lazább a tészta)
0.25 csomag sütőpor
1 csipet só

Krém
2.5 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
1 db tojássárgája
20 csepp folyékony édesítőszer (ízlés szerinti édesítéssel)
1 csomag vaníliás cukor
4 ek eperlekvár (házi eperdarabossal finomabb)
20 dkg margarin
1 kávéskanál vanília aroma

Bevonat
2 dl tejföl
2 dl habtejszín (Hulala)
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 citromból nyert citromlé
10 csepp folyékony édesítőszer (ízlés szerint édesítve)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló

Díszítés
citromfű ízlés szerint (friss levelek)
borsmentalevél ízlés szerint (és virága)
10 dkg eper (elhagyható)

Elkészítés

Tészta
A 6 tojásfehérjét két kanál vízzel és csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a diót, a zsemlemorzsát és a sütőporral kevert lisztet.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (ez az adag egy 26 cm átmérőjű kapcsos formába pont jó)
Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (én az elején légkeveréssel sütöm, ha feljött már a tészta, és a teteje pirult, de a tűpróba szerint még nyersebb a belseje, a sütést alsó - légkeverés nélküli - sütésmóddal fejezem be).

Krém
A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, a pudingporral, apránként adagolva hozzá a tejet. Édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük. Sűrűre főzzük, és kihűtjük.
A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingos masszát, megkóstolva további édesítőszert, esetleg vaníliás cukrot, vanília aromát adva hozzá, jól kikeverjük.
A tésztát lapjára félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvárral, erre kerül a krém, majd a felső lap.

Bevonat
A tejfölt kikeverjük a citromhéjjal, vaníliás cukorral, ízlés szerint édesítjük, és adagoljuk hozzá a kb. 1 citromnyi citromlét.
A Hulalát habbá verjük 1 csomag habfixálóval, és hozzáadjuk a tejfölös masszát. Utánakóstolva lehet tovább édesíteni és/vagy savanyítani.
A fehér krémmel bevonjuk a tortát.

Diszítés
A torta oldalát és tetejét a citromfűlevelekkel, mentalevelekkel és mentavirággal, esetleg eper- vagy erdeiszamóca-szemekkel díszítjük (utóbbi elhagyható).