Igazi klasszikus, amit akár otthon is elkészíthetünk, ha van rá egy szabad féldélutánunk. Csak csináljunk neki előre helyet a hűtőben!
Hozzávalók: / 8 adag
6 db tojásfehérje
24 dkg cukor
2 db tojássárgája
40 g finomliszt
50 dkg piros ribizli
4 ek cukor
5 dl habtejszín
75 g porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a több részletben hozzáadagolt cukorral kemény habbá verjük, majd nagyjából a kétharmadát habzsákba lapátoljuk. Sütőpapíros tepsire 4 egyforma habcsíkot húzunk úgy, hogy valamivel kisebb hely maradjon ki közöttük, mint amilyen széles egy csík.
Óvatosan a maradék egyharmad fehérjehabhoz forgatjuk a tojássárgákat, majd a lisztet is. Ezt is habzsákba töltjük, és 3 csíkot húzunk a fehérjecsíkok között kihagyott sávokba.
Először 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 5 percet, majd lejjebb vesszük a hőfokot 150°C-ra, és további 25-30 percet sütjük.
Egy kisebb főzőedényben felrakjuk főni a megtisztított és megmosott ribizlit. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg a ribizliszemek teljesen szétválnak, és az egész kicsit besűrűsödik.
Egy szűrő segítségével átpasszírozzuk a ribizliszószt, hogy selymes legyen, majd hideg vízbe állítva lehűtjük.
A habtejszínt felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd a lehűtött ribizliszószt is, és alaposan elkeverjük.
A tésztalapot a csíkokra merőlegesen középen kettévágjuk. Egy négyzet alapú tálat kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy az kétoldalt kicsit kilógjon, hogy majd ki tudjuk emelni a kész sütit.
A sütőpapírról óvatosan lefejtett tésztalap egyik felét a forma aljára tesszük, erre jön a ribizlis tejszínhab, majd a másik tésztalap. Éjszakára hűtőbe rakjuk.
0 Megjegyzések