Régóta vágytam már egy vörösboros marhaszeletre sok gombával, de látva a magas marhahús árakat, úgy gondoltam, kipróbálom sertéssel a nálunk már tradicionális receptet. Bízva abban, hogy hasonló ízhatást elérthetek az olcsóbb alapanyaggal is. Nos, az eredmény meggyőzött!
Hozzávalók: / 4 adag

1 ek sertészsír
0.5 kg sertéscomb
50 dkg fehér vagy barna csiperkegomba
1 csokor friss petrezselyem
2 dl vörösbor (egri bikavér)
4 csipet só
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

A húst és gombát megmossuk és szeleteljük. A combot kicsit vastagabb szeletekre vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A húst megklopfoljuk egy picit, és sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük.
Zsírt esetleg olajat forrósítunk egy kb. 24 cm-es serpenyőben (fedője legyen), majd beledobjuk a húst, és fehéredésig sütjük mindkét oldalát, az sem baj, ha pirul egy kicsit. Ezután mehet rá a szeletelt gomba és a petrezselyem fele és egy fél deci bor, sózzuk, borsozzuk, megkavarjuk, lefedjük, közepes lángon pároljuk.
A gomba hamarosan levet ereszt, így sok dolgunk nem lesz vele. Időnként megrázzuk. Mikor a gomba leve elpárolgott és félő, hogy odasül az étel, apránként adagolva felöntjük a borral, míg a hús megpuhul. Max 1 óra. Mikor a szeletek megpuhultak és a bor is elfogyott, lepirítjuk megforgatva a szeleteket, mely a gomba és a karamellizálódott vörösbortól igen pikáns ízt kap. A maradék petrezselyemmel megszórva serpenyős burgonyával krokettel vagy rizzsel tálaljuk.
A palackban maradt borral jó ízűen elfogyasztjuk!