Réges-régen Nagymamám is készített nekünk darált hússal töltött krumplikat, ennek az "ízemléknek" a hatására alkottam meg ezt a változatot.
Hozzávalók / 4 adag
A burgonyához
8 közepes db burgonya
20 dkg darált sertéshús
1 kávéskanál köménymag
2 db kisebb babérlevél
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
20 dkg konzerv paradicsom
2 ek napraforgó olaj
1 ek vaj (a sütőtál kikenéséhez)
A tetejére
10 dkg reszelt trappista sajt
1 db tojássárgája
Elkészítés
A burgonyákat alapos mosás után héjában megfőzzük. A vízbe tesszük a köménymagot, a babérlevelet és 1 evőkanál sót.
Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a darált húst bolognai módon. Kevés olajat öntünk az edénybe, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, áttörjük bele a fokhagymagerezdeket. Kicsit dinszteljük, majd rádobjuk az előzőleg jól átmosott darált húst. Sózzuk egy kicsit, és addig pirítjuk a húst, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük a feldarabolt hámozott paradicsomokat, paradicsomlevet, befűszerezzük (bors, pirospaprika, oregano), és egy csipetnyi cukorral is megszórjuk. Alaposan összerottyantjuk, ha még úgy ítéljük, sózzuk meg.
A krumplit a forrástól számított kb. 20 percig főzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk.
A burgonyák aljáról levágunk egy kis darabot, hogy ne billegjenek. Tetejükről pedig levágjuk a kalapkájukat. Belsejüket kivájjuk, megtörjük.
A kész bolognai húsba belekeverjük a megtört krumplit, s megtöltjük vele a „ladikokat”.
Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk a „ladikokat”, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Levesszük az alufóliát, a kalapkákat megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal, és pirulásig sütjük még.
0 Megjegyzések