Az almától nagyon finom szaftos lesz a tölteléke, aki szereti a mákos dolgokat az imádni fogja.
Hozzávalók / 4 adag

Tészta
30 dkg finomliszt
6 g sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 ek méz
2 ek tejföl
1 db tojássárgája

Töltelék
50 dkg alma (tisztán mérve, reszelt)
20 dkg cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
20 dkg mák (darált)
5 dkg háztartási keksz (darált)
2 db tojásfehérje
3 ek meggylekvár (kenéshez)
1 db tojás (kenéshez)
1 csipet cukor (tojásba)



Elkészítés

Tészta
A tésztához való összes hozzávalót összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk, majd hidegre tesszük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta 2/3 részét enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsi aljába tesszük, megkenjük a lekvárral, ráhalmozzuk, és elsimítjuk rajta a mákos tölteléket, a maradék tésztával berácsozzuk.
A rácsokat lekenjük a cukros kikevert egész tojással. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35-40 perc. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Töltelék
Egy serpenyőben tűzre tesszük a reszelt almát, cukrot, citrom kifacsart levét és a reszelt héját, majd addig főzzük, amíg levet enged, ekkor hozzáadjuk a darált mákot és a darált kekszet, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Ha teljesen kihűlt az almás-mákos töltelék, óvatosan beleforgatjuk a két tojás keményre vert habját.