Szándékosan nem a tejfölös bableves, mert nálunk nem mindenki szereti így. Utólag szoktam tejföllel tálalni, aki így eszi. Ez a hagyományos változat, nincs benne répa, petrezselyem, de tehető bele.
Hozzávalók / 4 adag

50 dkg fejtett bab
70 dkg füstölt-főtt tarja
1 nagy db vöröshagyma
4 db burgonya
2 teáskanál fűszerpaprika
2 db babérlevél
2 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
3 l víz


Elkészítés

A babot előző este beáztatjuk.
Másnap az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockára vágott hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a babot, és felöntjük vízzel. A bab amúgy is nehezen fő meg, ezért került bele a leghamarabb.
Közben felkockázzuk a krumplit és a füstölt húst. Mikor már a bab félig megfőtt, hozzáadjuk ezeket, majd a babérlevelet, és ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, míg meg nem puhult a bab, a krumplival kb. egy időben fő meg.
Készíthetünk hozzá rántást is. Ilyenkor teszek még bele 1 ek ecetet is.