Egyik kedvenc kekszem. Stahl Judit könyvéből.
Hozzávalók/ 4 adag

75 g zabpehely
75 g finomliszt
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
5 dkg étcsokoládé
15 dkg barna cukor (puha)
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 db tojás
1 csipet só

Elkészítés

Robotgéppel a puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük.
Szárazon felhevített serpenyőben, rázogatva, néhány perc alatt megpirítjuk a zabpelyhet. Kávédarálóban finomra őröljük.
Összekeverjük a zabpehelylisztet a sima liszttel, hozzászitáljuk a kakaóport, a csokidarabkákat, beleszórjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is.
Fakanálra váltva a tojásos-cukros-vajas masszához keverjük, több részletben, a lisztes egyveleget.
A masszából tenyerünkkel diónyi golyócskákat gömbölygetünk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól távol, és kb. fél centis korongokra lapogatjuk őket. (Kb. 10 keksz fél el kényelmesen egy normál méretű tepsin.)
Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, pontosan 8 percre.
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk még a kekszeket a tepsin, majd óvatosan rácsra emeljük és ott hagyjuk teljesen kihűlni.