Az alaplébe tehetünk bármilyen, nekünk tetsző halat, én szürkeharcsa gerincet szoktam. Azáltal, hogy az alaplevet teljesen leszűrjük, egy tiszta, ízletes és nem sűrű, főzelékszerű halászlevet kapunk, és a sok hagyma sem bántja a gyomrunkat, de az ízek benne vannak. A halászlékocka használata megosztja a szakácsokat, én felvállalom, szoktam használni.
Hozzávalók / 6 adag

3 kg ponty
só ízlés szerint
3 db vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
30 dl víz
fűszerpaprika ízlés szerint
3 db cseresznyepaprika
30 dkg haltej/halikra

Elkészítés

A megtisztított pontyot vastag, kb. 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Az így kapott patkókból középről kivágjuk gerinccsontot két vágással. A fél patkók alsó és felső részéről a zsír- réteget levágjuk, majd minden oldalról bátran megsózzuk, és bográcsba helyezzük. Amíg az alaplé egy másik edényben elkészül, a bográcsot félretesszük.
A kivágott gerinccsontokat, az apróra vágott vöröshagymát, zöldpaprikát és fokhagymát fazékba tesszük, fél órát főzzük.
A csontokat eldobjuk, de előtte a halhúst lefejtjük, és visszatesszük az alaplébe. Botmixerrel aprítjuk, majd egy sűrű szűrőn keresztül rászűrjük a halszeletekre, közben egy kanállal kevergetjük, áttörjük.
A szűrőben visszamaradt masszán keresztül annyi vizet öntünk a halszeletekre, hogy két ujjnyit ellepje.
Nagy lángon forrástól számítva 45 percig főzzük, a bográcsot időnként megrázogatva. Forráskor beletesszük a 2-3 evőkanál pirospaprikát és a cseresznyepaprikákat. Félidőben beletesszük az ikrát vagy a tejet, vége felé kóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk. Forrón tálaljuk.