Csipetkéim imádják a péksüteményeket. A pizzás csiga is nagy kedvenc.
Hozzávalók/ 4 adag

A tésztához
5.5 dl tej
0.5 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2 ek olívaolaj
100 dkg finomliszt
1 teáskanál só (púpozott)

A pizzakrémhez
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
140 g sűrített paradicsom
só ízlés szerint
0.5 teáskanál cukor
oregánó ízlés szerint

A tetejére
1 db tojássárgája

A tepsi előkészítéséhez
1 ek vaj

Elkészítés

Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
Miután az élesztőm szépen felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
Addig elkészítem a paradicsommártást: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.
Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.
Tojássárgával megkenem, 1 órát kelesztem.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm.