Nem egy tavaszi-nyári étel, de annyira megkívántam a tarhonyát! (Bááár, egy jó salátával...)
Hozzávalók / 4 adag

Pörkölt
1 kg pulykazúza
2 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes db zöldpaprika
1 nagy db paradicsom
2 ek sertészsír
3 kávéskanál fűszerpaprika
2 csipet majoranna
bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Tarhonya
40 dkg tarhonya
2 ek sertészsír
só ízlés szerint
8 dl víz


Elkészítés

Pörkölt
A zúzát alaposan megmossuk, és éles késsel falatnyi darabokra felvágjuk. A hagymát, paprikát apróra felkockázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és úgy kockázzuk fel. Tegyünk bele erős paprikát is, aki szereti, bőven is mérheti, csípősen az igazi!
A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a paprikát-paradicsomot is rádobjuk, rátörjük a fokhagymát is. Pár perc után sózzuk-borsozzuk, rászórjuk a majoránnát. Felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt pépessé szétfőzzük.
Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól elkeverjük. Most tesszük bele a zúzát, és annyi vizet öntünk alá, hogy ép ellepje.
Fedő alatt, kis lángon, vajpuhára pároljuk. Ha nagyon sülne, öntsünk alá egy kevés vizet, a végére egészen sűrű, de bőséges szaftnak kell alatta maradnia. Kóstolgassuk, hogy kell-e még rá só, csípős íz. A főzés jó hosszadalmas, akár 3 órát is eltarthat! (A csirkezúzának is kell vagy másfél óra, de a pulyka sokkal masszívabb.)
A kész tarhonyával, tűzforrón tálaljuk, mert gyorsan kocsonyásodik. Adjunk mellé salátát vagy savanyúságot!
Tarhonya
Bögrébe-tálba öntve mérjük le a tarhonya térfogatát, mert épp kétszer annyi víz kell hozzá! (Én a nagyméretű tarhonyát szeretem, ezért inkább olyat használok, aminek csipetke a bolti neve.)
A zsírt felforrósítjuk, beleszórjuk a száraz tarhonyát és szorgos kevergetés mellett aranybarnára megpirítjuk. Könnyen leég, tényleg keverni kell, főként a vége felé.
Most felöntjük a kimért vízzel - vigyázzunk, mert kicsap a gőze! Úgy tűnhet, ez a víz rengeteg, de higgyük el, épp jó lesz! Ha a víz felforrt, jól sózzuk meg - a vizet sósnak kell érezni.
Vegyük egészen kicsire a lángot, és fedő alatt kb. 40 perc alatt készre pároljuk. Néha kukkantsunk rá, és keverjük át. Mire teljesen megpuhul - kóstoljuk meg! - az összes vizet felszívja. Ha mégis érzünk ropogós darabokat, egészen kevés vizet öntsünk csak alá! Ha kész, a lángot elzárjuk, és lefedjük 10 perce - így gyönyörű pergős lesz. Tálalhatunk!