Találtam diót a kamrában, és alma is volt itthon. Vasárnap délután volt, ez elég ok arra, hogy valami édeset tegyek az asztalra. Az uzsonna mindenkinek ízlett.
Hozzávalók / 8 adag

15 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt (világos rozsliszt)
10 dkg dió (darálva)
10 dkg cukor (barna cukor, az finomabb)
100 g édesítőszer (eritrit a kalóriák miatt)
12.5 dkg vaj (lehet margarin is)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 nagy db alma (hámozva, reszelve)
1 citromból nyert citromhéj
1 kávéskanál fahéj
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
50 g étcsokoládé (a sütemény tetejére)

Elkészítés

A sütőt bekapcsoljuk, a sütőformát kivajazzuk és lisztezzük. Meghámozzuk az almákat, és káposztareszelőn lereszeljük.
Kimérjük a száraz Hozzávalókat, a cukor kivételével. Belekeverjük a fahéjat, sót és a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk.
A puha vajat és a cukrokat a tojássárgákkal habosra keverjük, majd a citromhéjat hozzáadjuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojássárgás keverékhez hozzáadjuk a reszelt almát, és jól elkeverjük. Rövid ideig robotgéppel is összedolgozzuk. A lisztet és a tojáshabot felváltva adagoljuk az almás részhez, egy nagy, széles spatulával beleforgatva, hogy a hab ne törjön nagyon össze.
Kikent és lisztezett formába öntjük és eligazítjuk egyenletesre. 180 fokon 45 percig sütjük, de ez sütőfüggő. Ha gyorsan barnul, takarjuk le a tetejét, és vegyük kicsit vissza a hőt. Végezzünk tűpróbát! Amikor megsült, kicsit hagyjuk a formában hűlni, utána rácson teljesen kihűtjük. Nálunk csokival szeretik, ezért étcsokit csurgattam rá. Lehet vaníliás, fahéjas porcukorral is megszórni.