Kicsit túlvásároltam magam banánból, aminek az lett a következménye, hogy néhány darab a túlérés szélére került, úgyhogy ahelyett, hogy holnap már kidobjam, gyorsan a kuka helyett inkább egy kuglófba került.
Hozzávalók / 6 adag

A kuglófhoz
80 g szobahőmérsékletű vaj
125 g cukor
2 db tojás
200 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
270 g jó érett banán banán (kb 3 közepes darab)
70 g görög joghurt

A karamell öntethez
115 g cukor
2 ek vaj
125 ml habtejszín

Elkészítés

A kuglófhoz
A vajat a cukorral együtt habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd apránként a vajas-tojásos keverékhez adjuk.
A banánokat villával püré állagúra törjük és a görög joghurttal együtt hozzáadjuk a tésztához. Opcionálisan kevés vaníliával ízesíthetjük.
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a masszát.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-40 percre
A karamell öntethez
A cukrot egy edénybe tesszük, majd lassú tűzön melegíteni kezdjük. Időnként érdemes megkavarni.
Amint felolvadt minden kristályszem, nagyobbra vesszük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett tovább melegítjük egészen addig, amíg szépen barnulni nem kezd.
Lehúzzuk a tűzről a karamellt, hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük. Ne ijedjünk meg, meg fog keményedni, de amint visszatesszük a tűzre közepes lángra, újra olvadni kezd, ekkor hozzáadjuk a tejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz.
A kuglófot a karamellszósszal nyakonöntve tálaljuk.