Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : )
Hozzávalók/ 6 adag

A vajas tésztához
30 dkg finomliszt
1 csipet só
85 g vaj
30 g sertészsír (vagy vaj)
3 ek víz (hideg)

A kenéshez
1 db tojás

A besamelhez
3 dkg finomliszt
3 dkg vaj (vagy margarin)
4 dl tej
2 ek dijoni mustár
0.3 db leveskocka (csirke)
3 ek főzőtejszín

A töltelékhez
2 db póréhagyma (nagy)
3 dkg vaj (vagy margarin)
3 közepes db alma
7 dkg bacon
50 dkg csirkemell filé (vagy csirkecomb filé)
tárkony ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy csipet sóval tálba szitáljuk, majd összemorzsoljuk a kis kockákra vágott, szobahőmérsékletű zsiradékkal.
Nagyon kis adagokban vizet adunk hozzá, és egy spatulával elkeverjük, hogy gyúrható legyen. Vigyázzunk, nehogy túl sok legyen a víz, mert akkor nagyon összeáll, megkeményedik a tészta. Ha viszont túl kevés, morzsálódni fog.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, picit kilapítjuk, hogy gyorsabban hűljön, és fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
A szokásos módon elkészítjük a besamelt: olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, s kézi habverővel erőteljesen keverve, apránként hozzáadjuk a tejet. Leveskockával, mustárral ízesítjük, tejszínnel krémesítjük, picit besűrítjük, majd félretesszük.
Előkészülünk a töltelékhez: 2 centis kockákra vágjuk a húst, nagyobb darabokra az almát, s apró kockákra a bacont. A póréhagymákat felkarikázzuk, s egy tál hideg vízben átöblítjük őket.
Előmelegítünk egy serpenyőt, s mikor forró, beledobjuk a hagymát (a víz miatt nem kozmál oda). Hozzáadjuk a margarint is.
A serpenyőbe tesszük az almát is, és pár percig együtt pirítjuk őket.
Ekkor kerül melléjük a bacon, illetve a hús. Addig kevergetjük, míg a csirke kb. 2/3 készre fő (~10 perc).
A tölteléket a piteformába kanalazzuk, és tárkonnyal, illetve borssal megszórjuk. A bacon gondoskodik a sózásról, extrára nincs szükség. Mikor kicsit kihűlt, ráöntjük a besamelt is.
Elővesszük a tésztát a hűtőből, s lisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtjuk. A sodrófára tekerve a forma fölé helyezzük, ráterítjük, körbevágjuk, és megkenjük a felvert, sózott tojással.
A maradék tésztából keretet és dekorációt készítünk rá (hagyományosan levél, de bármi lehet), újra átkenjük a tojással, a tetejét picit kilyukasztjuk, és 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Az elővigyázatosság kedvéért nem árt alá helyezni egy tepsit, mert kifolyhat a töltelék.