Szerettem volna olyan süteményt készíteni, amibe birsalma kell, és ezt a tortát találtam egy újságban. Már körtével is kipróbáltam, és nagyon finom volt úgy is!
Hozzávalók/ 6 adag

40 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
20 dkg vaj
25 dkg cukor
3 db tojás
só ízlés szerint
10 dkg mazsola
1 db citrom
1.5 kg birs
4.5 dl almalé
2 csomag vaníliás pudingpor
3 ek zsemlemorzsa


Elkészítés

Gyúrjuk össze a lisztet a cukor felével, 2 db tojással, a vajjal, a sütőporral és egy csipet sóval. Letakarva tegyük hütőbe 30 percre.
A meghámozott, kimagozott birsalmát apró kockákra vágjuk.
Karamellizáljuk a maradék cukrot, majd adjuk hozzá a birsalmát, a citrom lereszelt héját és levét, illetve  a mazsolát. Öntsük fel 3 dl almalével és főzzük lefedve 5-6 percig.
Keverjük a pudingport a maradék almaléhez, és ezzel együtt főzzük még 1-2 percig az almát.
A tészta 2/3-át nyújtsuk ki. Fektessük egy 26 cm átmérőjű tortaformába úgy, hogy az oldalát is befedje. Szurkáljuk meg villával az alját, és szorjuk meg a zsemlemorzsával, majd szedjük rá a birsalmát.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, és fektessük a töltelék tetejére, a tésztaszéleket nyomkodjuk össze. Szurkáljuk meg a torta tetejét is, majd kenjük meg a maradék tojással. Tegyük a sütőbe. A sütési idő felénél takarjuk le.