A húsvéti kalácsszezon előtt szerettem volna kikísérletezni egy nem kelt tésztás finomságot is. Évek óta árválkodott a kamrában a hatalmas, rózsaszínű szilikonforma, amelyet anno hirtelen felindulásból vettem, így esett a választásom a kuglófra, illetve mert imádom.
Hozzávalók / 6 adag
33 dkg finomliszt
25 dkg cukor
6 db tojás (M-es méretű, L-esből elég 5)
1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
1.5 dl napraforgó olaj
2 dl víz
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
Kapcsoljuk be a sütőt 150 °C-ra, és vegyünk elő két nagyobb tálat. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel egy csipet sóval, és tegyük félre.
A sárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral verjük fel robotgéppel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéját, az olajat, a vizet és a frissen facsart citromlevet. Keverjük homogénre, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
Forgassuk kicsit össze a liszttel, majd robotgép közepes fokozatán (nekem 5+1-es van, 3-ason szoktam) egy perc alatt egyenletesre dolgozzuk össze. Akkor jó, ha sűrű, fényes, krémszerű az állaga.
Ha már látjuk, hogy bemelegedett a sütő, akkor a fehérjét átkanalazzuk a krémes tésztába, és határozott, nagy mozdulatokkal elkeverjük, ügyelve, hogy az aljáról vegyük fel a krémet, mert elég sűrű, és fontos, hogy egyenletes legyen a végén.
Beleöntjük a formába, és mehet a sütőbe. Ha valakinek nem szilikonos van, akkor ki kell vajazni és zsemlemorzsával megszórni, de szívből javaslom egy szilikonos forma beszerzését, nem vészes az ára, és azonnal meghálálja a beinvesztálást. 50-55 perc alatt készre sül, tűpróbával ellenőrizzük, ilyenkor már vigyázzunk, nehogy megégjen. Ha langyosra hűlt, finoman kisegítjük a formából, és meghintjük porcukorral, esetleg citromos cukormázzal.
0 Megjegyzések