Édesanyámtól tanultam ezt a receptet 25 évvel ezelőtt, és azóta is így rakom el minden nyáron a csemegeuborkát.
Hozzávalók / 4 adag
A 2,5 literes üvegekhez
1.5 kg uborka
2 db babérlevél
0.5 teáskanál mustármag
0.5 teáskanál koriandermag
10 szem fekete bors
0.5 teáskanál köménymag (egész)
2 szál kapor
A felöntőléhez
1 l víz
10 dkg cukor
2.5 dkg só
1 késhegynyi nátrium-benzoát
1 dl ecet (20 %-os)
Elkészítés
A tisztára mosott uborkákat belerakosgatjuk az üvegbe a fűszerkeverék tetejére.
A vizet felforraljuk, belerakjuk a sót és a cukrot, tovább forraljuk, végül a tartósítószert és az ecetet is beletesszük, ha már lezártuk a tűzhelyet a lé alatt.
Néhány perc múlva szedőkanállal rászedhetjük a levet az uborkákra. Akár forrón, akár langyosan, akár hidegen öntjük rá a folyadékot, ugyanolyan finom lesz.
A csavart csak ráhelyezzük, nem csavarjuk rá, csak 3 nap múlva.
A 3. napon celofánnal és gumival lezárjuk, és most már az üvegtetőt is rácsavarjuk az üvegre.
Mehet a kamrapolcra!

0 Megjegyzések