Sokáig én is kenyérrel csináltam. És mérgelődtem, mert akármit csináltam, egy idő után puha, plötty lett az uborka belseje.
Hozzávalók / 6 adag

3 kg uborka (kovászolni való)
2 csokor kapor (már felmagzott)
2 ek só
1 fej fokhagyma (kisebb)
3 l víz (hideg)

Elkészítés

Kb. 3 l hideg vízben feloldunk 2 ek sót. Megkóstoljuk, ha nagyon sós, akkor jó.
Az uborkákat körömkefével alaposan lesikáljuk, mindkét végéből levágunk egy picit, a szár felöli végén keresztben kb. 2 cm-es bevágást csinálunk.
Megpucoljuk a fokhagymát.
Az uborkákat szorosan beledugdossuk az üvegbe. Soronként közé dugdossuk a fokhagymagerezdeket. (Ha nagyobbak a gerezdek, vágjuk félbe.) A tetejére szorítsuk rá a kaprot, és öntsük rá a sós vizet.
Lefedve tegyük ki a napra, néha fordítsuk meg az üveget. Ha a vizet esetleg pótolni kell, állott vízzel töltsünk utána.
Kb. 3-4 nap alatt beérik. (Én már a 3. napon kóstolni szoktam, hogy végre jó-e már:) Ha beért az uborka, 7 dl-es csavaros tetejű üvegekbe átteszem, a levét rászűröm, a hűtő aljában hetekig eláll.
Nem puhul meg, ropogós, friss marad.