Szeretem a Receptek a Nagyitól sorozatot, több receptet kombinálva készítettem ezt a kuglófot. És szeretem a barátaimat is, mert a tőlük kapott porcelán kuglófforma inspirálta a cseresznyés kuglóf ötletét. A süti anyukám (Anna) névnapjára készült. :)
Hozzávalók / 6 adag

Kuglóf
4 db tojás
10 dkg xilit
1 teáskanál stevia por (inkább 1 mk)
5 dkg tönkölybúza liszt
5 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg zabpehelyliszt
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
10 dkg olvasztott margarin
20 dkg cseresznye
2 dkg apróra vágott mandula
1 csipet só

Díszítés
5 dkg étcsokoládé
2 ek víz
0.25 ek margarin (1 tk)
1 dkg apróra vágott, pörkölt mandula

Elkészítés

Kuglóf
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját pedig habosra keverjük a xilittel és a stevia porral, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már langyos margarint.
A liszteket elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal.
A lisztes keveréket és a felvert habot több részletben hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez.
Végül a kimagozott, kettévágott cseresznyét és a felaprított mandulát is hozzákeverjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 percig vagy tűpróbáig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, fedjük le alufóliával.
Díszítés
Az étcsokit a vízzel egy kis edénybe tesszük, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint.
A csokimázzal és a felaprított, serpenyőben pörkölt mandulával díszítjük a kuglófunkat.