Nagyon szeretjük a kuglófokat. Főleg ezt, mert diós is, mert almás is, mert szaftos is, és nem utolsó sorban egy viszonylag könnyű, gyors kevert tészta, amolyan "dobj össze mindent egy tálba, keverd alaposan össze, majd süsd meg". És ami fő, elronthatatlan.
Hozzávalók / 10 adag

20 dkg szitált finomliszt
1 kk szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 késhegynyi őrölt kardamom (elhagyható)
10 dkg darált dió
5 dkg durvára vágott dió
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg margarin (vajas)
3 db tojás (M-es)
2 közepes db alma

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és annyi vízben (amibe facsartunk pár csepp citromlevet), hogy ellepje, félretesszük.
A margarint, a cukrokat elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amiben elkevertük a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a kardamomt, a darált diót, a durvára vágott diót, majd alaposan összekeverjük.
Az almákat alaposan letörölgetjük és közvetlen a masszába reszeljük egy nagy lukú reszelőn, majd ezt is alaposan összekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel megszórt (ha szilikonos a formánk, ez a művelet kimarad), 22 cm-es kuglófformába öntjük a tésztát.
180 C fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Tetejét enyhén porcukrozva szervírozzuk.