Ha a kuglóf túl gyorsan barnul, takarjuk le egy pergament papírral. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Hozzávalók / 10 adag

A kuglófhoz
100 g mazsola
20 ml rum
500 g finomliszt
42 g friss élesztő
125 ml tej (langyos)
180 g vaj (puha)
120 g cukor
0.5 tk só
1 késhegynyi szerecsendió
1 citromból nyert citromhéj
3 db tojás
2 db tojássárgája

A forma kikenéséhez és szórásához
0.5 ek vaj
2 ek zsemlemorzsa
20 g mandula (kb. 17 db hántolt mandulamag)

Elkészítés

A mazsolát leöntjük a rummal, és kb. 1 órát hagyjuk állni.
A lisztet egy edénybe szitáljuk, a közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt, megszórjuk egy kevés liszttel, és egy konyharuhával lefedve, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
A vajat a cukorral, sóval, szerecsendióval és a citromhéjjal krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat.
A vajas keveréket az előtésztához adjuk, és sima tésztává keverjük.  Konyharuhával lefedjük, és kb. 30 percig kelesztjük, majd hozzákeverjük a leszűrt mazsolát, és konyharuhával lefedve további 30 percig kelesztjük.
Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát vékonyan vajjal kikenünk, megszórjuk a zsemlemorzsával, majd a kuglófforma alján, minden mélyedésbe 1-1 mandulát teszünk.
A tésztát a formába tesszük, konyharuhával lefedve kb. 40 percig kelesztjük, míg a térfogata megduplázódik.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.