Egy régi családi recept, amit még Édesapámtól sajátítottam el, egész fiatalon.
Hozzávalók / 4 adag

500 g csirkemell filé
1 nagy fej vöröshagyma
1 db pritaminpaprika
1 hüvelykujjnyi gyömbér (Ha szereted, rakj bele nyugodtan, én is inkább többet rakok bele a kelleténél, hiszen ettől lesz mennyei íze.)
2 ek nádcukor
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
400 g ananászkonzerv
1 közepes szár halványító zeller
chili ízlés szerint (Ha nem is szeretitek az erőset, mindenképp rakjatok bele egy kicsit az ízek harmóniája miatt.)
2 ek balzsamecet
1 csokor koriander
3 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 evőkanál finomliszt
0.5 dl napraforgó olaj
300 g rizs
6 dl víz
1 közepes fej vöröshagyma

Sütőzsiradék
10 dl napraforgó olaj

Elkészítés

Előkészítés
Forraljunk vizet. Míg elkészül, vegyünk elő egy közepes méretű lábast, egy jó löket olaj társaságában pirítsuk a rizst, míg átlátszó nem lesz, hogy még finomabb legyen, ültessünk mellé egy fej vöröshagymát. Ízesítsük még sóval, majd kis lángon, a forró vízzel felöntve főzzük puhára.
A hagymát, a paprikát és a zellert kockázzuk fel, a répát miután meghámoztuk, reszeljük le a kislyukú reszelőn. A koriandert és a gyömbért is vágjuk apróra.
Az étel Elkészítése
Tegyünk fel közepes erősségű lángra egy nagy méretű wokot vagy serpenyőt, ha már felmelegedett, készítsünk benne karamellt, majd öntsük bele az olívaolajat. Dobjuk bele az apróra vágott hagymát, és miután aranybarnára sültek, mehet mellé a zeller valamint a sárgarépa és a gyömbér is.
Pirítsuk néhány percig, amíg színt nem kapnak. Ha már csodásan festenek, jöhet a maradék színes-ízes hozzávaló: a paprikák, fokhagyma és koriander. Majd alaposan forgassuk össze az egészet, és pirítsuk 5 percig. Ezután keverjük hozzá az ananászkonzervet a levével együtt, és ízesítsük 2 evőkanál szójaszósszal.
Rotyogtassuk kicsit, majd egy kis levet keverjünk össze kukoricakeményítővel, és öntsük a szószhoz. Végső lépésként nincs más dolgunk, mint hogy hozzákeverjük a savanyú ízt, a balzsamecetet, vagy ha nincs, a citromlé is megteszi. :) (Ezért nem kell leugranod a boltba!)
A szószt főzzük még úgy 10-15 percig, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, azután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kicsit magára.
Eddig igazán egyszerű nem? Miután a rizs és a szósz is készen áll, nincs más hátra, mint előkészíteni a csirkefalatkákat, amit majd a szószhoz fogunk keverni.
Készítsük elő a husikat, vágjuk őket hosszú csíkokra, sózzuk, borsozzuk, és hempergessük meg őket egy kis lisztben.
Vegyünk elő egy nagyobb lábast, és öntsük bele a napraforgó olajat, majd hevítsük fel. Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, ugorhatnak bele a csirkecsíkok, és süljenek aranybarna színűre. Csöpögtetés után már mehetnek is az elkészült szószba, hogy jól bevonhassa őket az ízletes máz.
Tálalás
Elsőként a rizst ültessük a tányérra, majd kanalazzunk rá a szószból, végül hintsük meg szezámmal és egy kis korianderrel.
Kínálhatunk mellé még szójaszószt, vagy csípős chili szószt, ha valaki fűszeresebben szereti. Jó étvágyat!