Régi nagy kedvencem az édes-savanyú csirke, ezért már jó ideje szerettem volna házilag is készíteni. Több receptet is átolvastam, ezek "keresztezéséből" született meg a saját verzióm.
Hozzávalók / 4 adag

Csirkéhez
50 dkg csirkemell filé
1 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint

Szószhoz
2 kis db vöröshagyma (vagy egy nagyobb)
5 dl paradicsomlé (ne legyen túl sűrű)
3 ek ecet (10%-os)
3 ek porcukor
2 ek szójaszósz
1 evőkanál finomliszt
15 dkg sárgarépa (vagy bébirépa)
340 g ananászkonzerv (egy teljes konzerv darabolt ananász)
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint

Rizshez
2 bögre rizs (4 dl)
só ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj
8 dl víz



Elkészítés

Rizs
Kevés, forró olajon forgassunk át két csészényi (4 dl) rizst. Sózzuk meg, és öntsük fel négy csészényi hideg vízzel. Hagyjuk főni. (Néha nézzünk rá, nehogy kifusson, kevergetni nem kell.)
Csirke
Kockázzuk fel a csirkét. Sózzuk meg, és kevés olajon süssük fehérre. Ha kész, tegyük félre.
Szósz
A hagymát vágjuk nagyobb kockákra, és csipet sóval dinszteljük meg.
A répát és az ananászt leszámítva, keverjük össze egy tálban a szósz hozzávalóit.
Ha répát vettünk, csíkozzuk fel, ha bébirépa, maradhat egyben. Szórjuk a hagymára.
Öntsük le az ananász levét, és szórjuk ezt is a hagymára.
Öntsük a keverékre a paradicsomos szószt, időnként megkeverve főzzük, amíg meg nem puhul a répa és az ananász.
Ha kész, keverjük hozzá a csirkét is, és 1-2 percig még főzzük.