Klasszikus kínai kifőzdés étel, sok egzotikus, de jól helyettesíthető hozzávalóval. Nagyon egyszerűen elkészíthető!
Hozzávalók / 2 adag

A csirkéhez
1 db csirkemell filé (2 pár)
3 gerezd fokhagyma
1 hüvelykujjnyi gyömbér
5 közepes db újhagyma
2 ek repceolaj
7.5 dkg földimogyoró (pirítva)
1 kávéskanál chilipehely (vagy chili)
1 evőkanál víz
1 kávéskanál szecsuáni bors

A páchoz
0.5 kávéskanál só
2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 tk világos és sötét szójaszósz)
0.25 csapott ek kukoricakeményítő (1 kiskanál)
1 teáskanál száraz sherry (Shaoxing bort helyettesíti)

A szószhoz
1 ek cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő (3/4 kiskanál)
2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 sötét és világos)
1 ek balzsamecet (Chinkiang ecet helyett)
1 ek szezámolaj
15 ml alaplé (vagy víz)

Elkészítés

A pácolás
A csirkét felkockázzuk egyforma falatnyi darabokra.
A páchoz minden hozzávalót összekeverünk, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és összekeverjük a csirkével.
A szószhoz
A szósz összes alapanyagját összekeverjük, és az összeállításig félretesszük.
A fokhagymát vékonyra szeleteljük a gyömbérrel együtt, és az újhagymát felvágjuk nagyjából a csirkével egyező méretű darabokra.
Összeállítás
A wokot vagy serpenyőt jól felforrósítjuk kevés olajjal, és beledobjuk a szecsuáni borsot, és ha friss chilit használunk, akkor azt is ilyenkor, az elején adjuk hozzá. A fokhagymát és a gyömbért, valamint ha chilipelyhet választunk, csak azután adjuk hozzá, ha már illatos a bors.
1 perccel később a csirkekockákat is hozzáadjuk (a páccal együtt). Kevergetve pirítjuk, amíg át nem sülnek (mindegyik kocka kifehéredik).
A szószt kicsit felkeverjük, és a csirkéhez adjuk. Ha már fényes és kissé besűrűsödött, a mogyorót is hozzáadjuk, és készen is vagyunk.