Szokásomhoz híven egy recept eredetének nyomába eredtem.
Hozzávalók / 2 adag

A kínai csirkéhez
40 dkg csirkemell filé

A tésztához
2 ek szójaszósz
10 ml szaké (vagy száraz fehérbor, vagy száraz sherry)
2 csepp szezámolaj
2 csapott ek finomliszt
2 csapott ek étkezési keményítő
2 ek víz
0.4 tk sütőpor
0.4 tk szódabikarbóna
0.5 ek napraforgó olaj

A szószhoz
100 ml víz
100 ml csirke alaplé
3 ek rizsecet ( vagy 10 %-os ételecet, vagy almaecet)
2 csapott ek étkezési keményítő
150 g cukor
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj
1 teáskanál chiliszósz (vagy chilipor )
1 gerezd fokhagyma (áttört)


Elkészítés

Készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan. (Én jobban szeretek 5%-os almaecetet használni, ha nincs rizsecet, attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 %-os ételecettel.) 
Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba és szójaszószba.
Keverjük el a tésztához szükséges Hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg. (Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evőkanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval. De sűrűnek kell maradnia, hogy bevonja a húst.) 
A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángon kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg  a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.