Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg nyári saláta lenne, de néha télen is megkívánom, padlizsánt már bármikor lehet kapni, úgyhogy ez senkit ne tartson vissza...
Hozzávalók / 2 adag

60 dkg padlizsán
4 dl joghurt (natúr)
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, végüket levágjuk.
Kockára vágjuk, szűrőbe tesszük, és jól megsózzuk.
20 percre félretesszük, ezalatt a só hatására a padlizsán "kiizzadja" a keserű levét.
Leöblítjük, és leszárogatjuk a kockákat, alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és szintén alufóliával befedjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük
Kicsit félretesszük hűlni, addig a joghurtba beleprésejük a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk.
A padlizsánkockákat nyakonöntjük a joghurttal, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.